De projecten van stichting DaDa voor de Run for Value 2017 zijn bekend!
Inderdaad projecten! Dit jaar zorgt stichting DaDa met de opbrengst van de Run for Value voor de realisatie van maar liefst 10 projecten. Ieder project met een eigen doel maar als gemeenschappelijke wens om het verblijf van zieke kinderen in de betreffende ziekenhuizen te verbeteren.

Help ons de onderstaande projecten te realiseren!

Waar lopen wij voor?

1. Stichting Medische Cirkel Alkmaar – speeltorendriekhoek

Dit ziekenhuis in Alkmaar wil heel graag een speeltorendriekhoek voor op de polikliniek Kindergeneeskunde zodat de kinderen afleiding hebben terwijl ze zitten te wachten voor een bezoek aan een arts.

2. Emma Kinderziekenhuis – AMC Amsterdam – 400 boekjes

Van dr. Marc Benninga, arts op de Poeppoli in het Emma Kinderziekenhuis, hebben wij een aanvraag gekregen voor een bijdrage voor 400 boekjes “Pretpark en Poepfabriek”. Dit boekje wordt gebruikt om kinderen met poepproblemen vanaf 6 jaar oud te leren hoe het maagdarmstelsel werkt. Het boek beantwoord vragen zoals: “Waar blijft het eten als je een hap neemt?”, “Waarom heb je soms buikpijn?” en “Hoe poep je eigenlijk?”. Het beoogde resultaat is dat de kinderen op speelse wijze inzicht krijgen in hun poepproblemen en dat zij met praktische tips aan de slag kunnen waardoor de zorg voor deze kinderen verbetert. Ongeveer 3 procent van alle kinderen in Nederland met poepproblemen heeft last van klachten die samenhangen met een verstoorde motoriek van de darm. In 2009 werd met behulp van Stichting DaDa de Poeppoli geheel in stijl ingericht, wat nog altijd bij bijna alle kinderen ontzettend positieve reacties oplevert.

3. Ziekenhuis Bernhoven Uden – webcams couveuse-units

Ziekenhuis Bernhoven heeft met steun van Stichting DaDa in 2011 zo’n 15 camera’s kunnen aanschaffen zodat ouders van het opgenomen kindje op de couveuse-units hun kindje konden volgen. Dit project vergroot de betrokkenheid van de ouders en helpt enorm bij het hechtingsproces. Het ziekenhuis is in 2013 verhuisd naar een nieuwe locatie en daar zijn meer couveuse-units en daarom vraagt men een bijdrage om 4 extra camera’s te kunnen aanschaffen zodat alle units een camera hebben.

4. Bethesda Ziekenhuis Hoogeveen – BabyCam

Het Bethesda ziekenhuis wil ook graag webcams aanschaffen zodat de ouders thuis via beeld – waar en wanneer zij dat willen – hun pasgeboren kind in het ziekenhuis kunnen zien.

5. Emma Kinderziekenhuis – AMC Amsterdam – 13 iPad’s

Binnen het Emma Kinderziekenhuis verblijven kinderen in de leeftijd van 0 – 18 jaar. Men weet dat een ziekenhuisopname voor kinderen veel stress kan opleveren en het is mede de taak van de Pedagogische Zorg om te voorkomen dat deze stress ontaardt in een medische traumatische stress, die veel langduriger blijft bestaan dan nodig.
Om de stress te verminderen is het belangrijk om kinderen grip te laten houden op hun situatie en dat betekent dat alles wat een kind zal gaan meemaken in het ziekenhuis van te voren moet worden verteld. Door gebruik te maken van iPads kan men de kinderen helder uitleggen wat er gaat gebeuren en past het ziekenhuis zich aan aan de tegenwoordige digitale wereld waarin iedereen zich beweegt.

6. Franciscus Vlietland – Schiedam – Kinderhoekje SEH locatie Vlietland

Op de SEH afdeling van de locatie Vlietland wil men een kinderhoek inrichten in de wachtkamer, met een vaststaand spelelement voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Hierdoor oogt de wachtkamer kindvriendelijker waardoor angst gereduceerd kan worden. Daarnaast is er dan geen los speelmateriaal meer nodig waar eventueel over gestruikeld kan worden en wat lastig schoon te houden is. Op de locatie Franciscus Gasthuis Rotterdam hebben wij met behulp van de DaDa Run for Value lopers in 2015 de kinderpolikliniek ingericht met dit soort speelelementen.

7. Franciscus Vlietland – Schiedam – Kinderhoekje Centrale Hal locatie Vlietland

In navolging op de leuke speelhoek die in het Franciscus Gasthuis in Rotterdam is gerealiseerd in de centrale hal, wil men nu ook in Schiedam zo’n hoekje inrichten. Kinderen die moeten wachten op een afspraak kunnen straks ook in de centrale hal nog eventjes spelen voordat ze naar de polikliniek moeten voor hun afspraak.

8. ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen – Terneuzen – kindervriendelijke recoverykamer en laboratorium

Men wil de kamer waar de kindjes bij komen van een operatie kindvriendelijker maken door het zee-thema met zeehond Sam door te trekken, de kamer is nu een kale ruimte. Ook wil men bij het laboratorium spelmodels plaatsen zodat de wachtkamer kindvriendelijker wordt en kinderen kunnen spelen totdat ze geprikt gaan worden. Men heeft wel al een eigen kinder-prikkamer.

9. Wilhelmina Kinderziekenhuis – Utrecht – mobile kunstklas ‘Café des Artistes’

Het WKZ heeft aan Stichting DaDa een bijdrage gevraagd voor de mobiele kunstklas van Eliane Asselberghs. Zij bezoekt met haar mobiele kunstkar vol materialen met name kinderen die vanwege hun aandoening of kwetsbare conditie geïsoleerd zijn van de andere kinderen in het ziekenhuis en daardoor niet aan groepsactiviteiten mee kunnen doen. Zij richt zich op kinderen van 10-18 jaar. Gedurende anderhalf tot twee uur persoonlijke aandacht maakt zij samen met het kind een fantastisch kunstobject aan of op het bed. Tijdens het knutselen wordt vaak veel gelachen en het vraagt niets van het kind, het brengt alleen iets. Dit wordt heel snel door de kinderen aangevoeld en heeft een leuke en inspirerende sessie tot gevolg. Het heeft bovendien lang daarna nog een groot positief effect op de kinderen.

10. Openluchtschool De Recon – Rotterdam – bijdrage herinrichting schoolplein

Openluchtschool de Recon is één van de zeven scholen voor Langdurig Zieke Kinderen in Nederland. Een school met 250 chronisch en langdurig zieke kinderen in de leeftijd van 4 tot 20 jaar. Het schoolplein is sterk verouderd en het is voor deze kinderen om heel belangrijk om veel buiten te kunnen spelen. Door de specifieke zorgbehoefte en de ziektes van deze kinderen worden er speciale eisen gesteld aan het speelplein. Stichting DaDa wil graag een bijdrage leveren voor de tafeltennistafels, de speelhuisjes en een “terugtrek hoekje”.